La 1 septembrie 1969, în baza Ordinului nr. 350 din 20.06.1969 al Ministerului Culturii, în Bălţi se formează Şcoala medie specială de muzică, colectivul pedagogic fiind format din director, cinci profesori titulari, cinsprezece profesori cumularzi şi o sută douăzeci de elevi înmatriculaţi la secţiile cu frecvenţă la zi şi frecvenţă redusă.
În primii ani de înfiinţare ca instituţie de învăţămînt mediu de specialitate, procesul instructiv-educativ a demarat doar în cadrul a cinci catedre şi specializări respective: Pian, Instrumente cu corzi, Instrumente populare, Instrumente aerofone, Dirijare corală.
Ulterior, datorită cerinţelor pieţii forţei de muncă şi necesităţii de cadre cu profilul muzică, s-a extins sfera didactică muzicală şi umanistică a Colegiului prin deschiderea a noi specialităţi: Canto (1972), Educaţie preşcolară şi Educaţie muzicală (1982).
În anul 1981, în baza Ordinului nr. 199-6 din 16.06.1981 al Ministerului Învăţămîntului Superior şi Mediu de Specialitate al RSSM, Şcoala Muzicală medie de specialitate a fost reorganizată în Şcoala Pedagogică medie de specialitate.
În 1991, conform Hotărîrii Guvernului Republicii Moldova nr. 350 din 17.07.1991 Şcoala Pedagogică Medie de specialitate a fost reorganizată în Colegiul Republican de Muzică şi Pedagogie, cu instruirea în limbile română şi rusă.
Conform Ordinului nr. 04 din 14.01.2004 al Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Colegiul Republican de Muzică şi Pedagogie din Bălţi a fost reorganizat în Colegiul de Muzică şi Pedagogie, Bălţi
Colegiul de Muzică şi Pedagogie, Bălţi, este instituţie de învăţămînt profesional tehnic postsecundar profil artă, unica instituție de învățămînt cu acest profil în Zona de Nord a Republicii, care pe parcursul anilor de activitate a pregătit specialiști în domeniul culturii muzicale profesionale. Colegiul pregăteşte artişti ai orchestrelor, artişti-corişti, maestri de concert pentru şcolile de muzică/artă şi căminele culturale, ţinînd cont de specificul instituţiei.
În fiecare an absolvenţii Colegiului primesc oferte de angajare în cîmpul muncii în satele şi oraşele din zona de Nord a ţării. Absolvenţii Colegiului activează cu succes în instituţii din domeniu şi duc faima Colegiului atît pe teritoriul ţării, cît şi în afara ei. Printre absolvenţii Colegiului de Muzică şi Pedagogie, Bălţi, sunt aşa nume proeminente în arta muzicală a ţării ca
Igor Rusu – interpret de muzică populară,
Geta Burlacu interpretă de jazz,
Aurel Chirtoacă - interpret,
Marin Balan – prim-dirijor al corului Teatrului de Operă şi Balet „M. Bieşu”,